Politie en brandweer langs elf steden met preventietruck

16 okt 2017 - 22:19

Veel te weinig Friezen nemen de moeite om hun eigen waardevolle bezittingen te registreren. Dat zegt de politie. Om daar wat aan te doen, reist de politie met een speciale preventiewagen langs de elf steden. Maandag was de aftrap van die campagne op het Leeuwarder Waagplein. De campagne is hard nodig, want op dit moment heeft maar een op de tien Friezen de eigen waardevolle eigendommen geregistreerd. Met behulp van duizenden informatiefolders en de speciale app 'Stop Heling' wil preventiecoördinator Jan Mulder de mensen motiveren om snel hun waardevolle spullen te registreren.

Dat loont de moeite, zegt Mulder, want dan is de kans om de spullen terug te krijgen na een inbraak veel groter. 'Stop Heling' heeft ook een andere functie. Door serienummers van tweedehands goederen op de app in te voeren, kunnen mensen voorkomen dat ze gestolen waar aanschaffen. Volgens de politie komt zoiets vaak voor. De politie hield onlangs in Leeuwarden nog een vrouw aan die op een gestolen scooter reed. Zij had die scooter op Marktplaats gekocht en wist niet dat hij gestolen was.

Behalve de politie doet ook de Friese brandweer mee aan de elfstedentocht, met weer een hele andere boodschap: De brandweer wil graag dat alle Friezen die in een huis wonen dat gebouwd is voor 2003, een rookmelder ophangen. Dat advies is extra van belang voor zelfstandig wonende ouderen, zegt Anne de Jager van de brandweer. Een rookmelder slaat alarm bij brand en kan zodoende levens redden. Een ander advies van de brandweer is om 's nachts alle deuren in huis goed dicht te houden. Als er dan ergens in huis brand ontstaat, kan het vuur zich veel minder snel verspreiden.


Trefwoorden: 
politie brandweer preventie
(Advertentie)
(Advertentie)