''Operatiehandshandschoenen gewassen en opnieuw gebruikt''

Ze vindt het zelf erg bijzonder, maar wanneer ze haar dagboek van 20 jaar geleden leest over haar eerste bezoek aan Bangladesh, grijpt het Gerry Aerts uit Gorredijk wel degelijk aan. ''Ik realiseer het mij eigenlijk niet zo, maar wanneer ik dit zo lees doet het mij wel wat.''
Al 20 jaar lang reist ze regelmatig naar dit Aziatische land om te helpen de hygiëne in de ziekenhuizen op een hoger niveau te brengen. Inmiddels is collega Nelly Holland uit Grou ook al 11 keer mee geweest.
Ze geven les in infectiepreventie en hygiëne aan verpleegkundigen, dokters en ziekenhuismanagers.
Zelf een ziekenhuis bouwen
Bangladesh is een dichtbevolkt land en er zijn erg veel ziekenhuizen. ''Wanneer je een beetje geld hebt en je wilt wat doen voor de dorpen, dan is het daar erg gebruikelijk om een ziekenhuis te bouwen'', vertelt Gerry. Ze bouwen uit hun goede hart een ziekenhuis, maar weten niet hoe ze het moeten organiseren.''
De vrouwen kwamen eens in een spiksplinternieuw ziekenhuis waar een wasbakje was voor 40 patiënten, de schoonmakers, en waar ook het bezoek gebruik van maakt wanneer ze het eten voor de patiënt moeten bereiden. Het is in Bangladesh gebruikelijk dat de familie eten voor de patiënt meebrengt.
Een andere bril
'Je moet daar met een heel andere bril naar kijken'', legt Nelly uit. ''Niet met de normen van hier want daar gebruiken ze op een OK de handschoenen gewoon weer.'' Daarom komt er bij het werk van Gerry en Nelly ook een stukje managementorganisatie kijken.
Verbeteringen
Sinds die eerste reis in 1997 hebben de vrouwen bereikt dat er in overheidsziekenhuizen nu beleid moet zijn op het gebied van infectiepreventie. Stapje voor stapje zien ze verbeteringen.
''20 jaar geleden werd medisch afval nog verkocht, tegenwoordig wordt er beter op toegezien en worden naalden en spuiten vaker ingezameld.''
Congres
In november gaan beide vrouwen weer naar Bangladesh. Ze zijn uitgenodigd om te spreken op een groot congres over ziekenhuishygiëne. Dat congres wordt gehouden omdat de beroepsvereniging voor ziekenhuishygiënisten in Bangladesh 20 jaar bestaat.
Luister naar het volledige verhaal, zondag in Buro de Vries op Omrop Fryslân Radio. Kun je niet wachten? Luister dan naar de reportage hierboven.