"Strengere eisen aan webhosts in strijd tegen cybercrime"

13 okt 2017 - 14:23

Gemeenten moeten strengere eisen stellen aan bedrijven die websites opslaan en beheren, het zogeheten 'hosten'. Dat zegt Ronald van der Werf van de Cybercrime Unit van de politie. "Een snackbar moet aan bepaalde eisen voldoen voor het bakken van patat, maar zo'n webprovider kan zo aan de slag", stelt Van der Werf. Als zo'n bedrijf de veiligheid niet in orde heeft, kunnen criminelen er misbruik van maken. Daarom pleit Van der Werf voor een betere controle op zulke bedrijven.

Vrijdagmorgen werd tijdens een ontbijt in Leeuwarden stilgestaan bij cybercrime. De gemeente had de bijeenkomst georganiseerd in het kader van de week van de veiligheid. Veel ondernemers worden het slachtoffer van cybercrime. Landelijk loopt de schade bij de bedrijven op tot 10 miljard euro. Daarvan komt 9 miljard voor rekening van grote ondernemingen. Het MKB lijdt een schade van zo'n 1 miljard euro.

Er wordt echter nauwelijks aangifte gedaan. Volgens Van der Werf maar in zo'n 8 procent van de gevallen. De opsporing van de criminelen is lastig. Omdat zij op internet vrij anoniem kunnen werken, zijn ze moeilijk te pakken te krijgen. Toch worden in zo'n 10 tot 20 procent van de gevallen aanknopingspunten gevonden om de misdaad op te lossen.

(advertinsje)
(advertinsje)