Laverman: Zingen voor koning en koningin "superbijzonder"

13 okt 2017 - 11:12

"Dit was wel één in de categorie superbijzonder." Dat zegt Nynke Laverman over haar optreden voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het staatsbezoek in Portugal. Donderdagmiddag is de Friese zangeres weer thuisgekomen, een dag na het optreden in Teatro Nacional Dona Maria II in Lissabon. Het koninklijk paar bood daar als dank voor de gastvrijheid een receptie aan en Laverman mocht er zingen.

Spannend

Het optreden verliep goed, maar het was wel spannend, aldus Laverman. "Het was een prachtige, grote theaterzaal met drie rijen balkons. We begonnen met iets nieuws, met een special guest, een contrabassist uit de fadowereld daar. Met hem heb ik een traditionele fado gedaan, vertaald in het Fries."

Magisch

Ook de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa was bij het concert aanwezig. Volgens Laverman was hij zeer onder de indruk. "Hij bleef maar oh, oh, oh zeggen en dat het zo mooi was en 'magic'. Heel leuk om te horen." Ook op het gebruik van het Fries kwamen positieve reacties, ook al konden de aanwezigen het niet verstaan. "Dat is natuurlijk het mooie van muziek, daar heb je niet per se de letterlijke betekenis voor nodig. Ik denk dat het de eerste keer was, dat er Fries werd gebruikt bij zo'n contraprestatie. Heel bijzonder."

Uitgebreid gesprek

Na het optreden heeft Laverman nog uitgebreid met de koning en koningin gesproken. "Wij dachten dat het wel heel kort zou zijn, even een handje van 'bedankt', maar ze gingen echt een heel gesprek aan. Eerst even over het optreden, maar daarna ook over muziekeducatie, het culturele klimaat in Nederland, Culturele Hoofdstad en de grutto. Vooral Máxima, tot ze door een hofdame op de schouder werd getikt dat ze verder moest."

(advertinsje)
(advertinsje)