Noodklok over aanpak bestrijding ganzenschade

12 okt 2017 - 23:18
Foto: Timo Jepkema

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) luidt de noodklok over de aanpak van de schadebestrijding van het land van boeren en het faunabeheer. De NMV pleit op een speciale bijeenkomst over faunaschade voor betere schadebestrijding, afschot van ganzen en beter populatiebeheer. "Wij zien wolken ganzen die schade veroorzaken. Dat moet gewoon anders," zo zegt Peter van Kempen, adviseur Faunabeheer NMV Fryslân.

Volgens de NMV overwinteren jaarlijks 2 miljoen winterganzen in ons land. Die zorgen voor 96 miljoen euro schade onder andere door het kaalvreten van het land. 22 miljoen daarvan wordt volgens de NMV vergoed, 74 miljoen euro moet door de boeren zelf worden betaald. "Als wij op deze manier doorgaan zullen boeren financieel onder het beleid van de provincie doorgaan. Daar moet iets aan veranderen en daar hebben wij vanavond inzicht in gegeven," aldus voorzitter van het NMV Harm Wiegersma.

Bij de bijeenkomst in Joure waren alle 27 WBE's in Fryslân uitgenodigd. Dat zijn wildbeheereenheden. Ons land telt ongeveer 300 WBE's. Daarin zitten jagers, boeren, vrijwilligers en natuurbeheerders.

Trefwoorden: 
ganzen faunabeheer
(advertinsje)
(advertinsje)