Drachtster hoort na 20 jaar nog strafeis voor verkrachting

12 okt 2017 - 12:56
Justysje - Foto: Omrop Fryslân

Tegen een man uit Drachten is donderdag drie jaar cel geëist vanwege een gewelddadige verkrachting en overval, twintig jaar geleden. De man zou een vrouw in Leeuwarden met geweld hebben overvallen en een vrouw uit Delft hebben verkracht. Dat was in 1997 en 1998, maar de man kwam niet eerder dan vorig jaar in beeld. Door een blunder bij politie en justitie was er niets gedaan met een DNA-match.

De man moest elf jaar geleden DNA afstaan, nadat hij voor een mishandeling was veroordeeld. De match werd wel doorgegeven, maar er werd vervolgens niets mee gedaan. Eind vorig jaar kwam de match toch nog boven water. Bij de behandeling van de zaak zei de officier van justitie dat het schaamrood hem op de kaken stond vanwege deze blunder.

De Drachtster ontkent de feiten. "Ik was met stomheid geslagen toen de politie voor de deur stond, nog steeds", zo zei hij. Toch geeft hij toe dat hij in het verleden "geen lieverdje" was. Hij heeft een lang strafblad met geweldsdelicten, onder meer tegen ex-vriendinnen. Intussen heeft hij zijn leven totaal veranderd en verbeterd, vertelde hij de rechter.

Het slachtoffer uit Leeuwarden is in 2008 overleden. De vrouw uit Delft zou nog altijd last hebben van de verkrachting en heeft daarvoor intensieve therapie. De rechter doet op 26 oktober uitspraak.

(advertinsje)
(advertinsje)