Mata Hari in het Fries Museum: wat is er allemaal te zien?

11 okt 2017 - 15:45

In het Fries Museum zijn de voorbereidingen voor de opening van de Mata Hari tentoonstelling in volle gang. Journalisten mochten woensdag al even om het hoekje kijken. De grote vraag is of het museum er in is geslaagd om bij alles wat al over Mata Hari bekend is, toch nog nieuwe zaken voor het voetlicht te brengen. Mata Hari maakte als exotisch danseres furore in Parijs in het begin van de 20e eeuw. In de Eerste Wereldoorlog werd ze beschuldigd van spionage voor de Duitsers. Haar leven eindigde in Parijs voor het vuurpeloton, in 1917.

Margaretha als meisje en moeder

Precies honderd jaar later begint nu de tentoonstelling 'Mata Hari, de mythe en het meisje'. Want als het meisje Margaretha Zelle begon haar verhaal in Leeuwarden. Het Fries Museum probeert in de tentoonstelling niet alleen haar verhaal als danseres en spionne te vertellen, maar vooral ook haar persoonlijke leven. Hoe was Margaretha als meisje en als moeder? In het afgelopen jaar zijn veel persoonlijke bezittingen opgedoken op veilingen en het Fries Museum heeft daar een behoorlijk aantal van op de kop weten te tikken.

Persoonlijke bezittingen

In totaal telt de tentoonstelling 150 voorwerpen die het verhaal van Mata Hari vertellen, zoals persoonlijke bezittingen, foto's, brieven en het militaire dossier uit Parijs. Een van de belangrijkste vragen die Mata Hari nog steeds omgeven: ze werd tot de dood veroordeeld voor spionage, maar was ze nu écht een spionne? De tentoonstelling in het Fries Museum start op 14 oktober en duurt tot 2 april 2018.

Drukte

De directie van het Fries Museum verwacht 90.000 bezoekers bij de tentoonstelling. Dat kunnen er nog meer worden volgens directeur Kris Callens. Voor de tentoonstelling over Alma Tadema vorig jaar was de verwachting 80.000 bezoekers en dat werden er uiteindelijk twee keer zoveel.

(Advertentie)
(Advertentie)