Wat betekent het regeerakkoord voor Friesland?

11 okt 2017 - 11:32

We hebben er lang op moeten wachten, maar dinsdagmiddag was het er dan eindelijk: een regeerakkoord. "Minder Den Haag, meer Nederland", dat is een van de motto's van kabinet Rutte III. De nieuwe combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil uitstralen dat ze er voor geheel Nederland zijn en niet alleen voor de Randstad. De ambitie gaat nog verder; het nieuwe kabinet wil Randstad en regio letterlijk en figuurlijk meer met elkaar verbinden.

Grote ambities van de regering, en het zijn niet alleen maar woorden. De regio-ambities zijn namelijk ook terug te vinden in verschillende plannen van het nieuwe kabinet:

- Politie
De politie krijgt er 267 miljoen euro bij voor wijkagenten. Met name dorpen en wijken waar nu bijna geen politie is moet daarvan profiteren.

- Onderwijs
Er komt een apart potje om kleine scholen in stand te houden. Ook zullen de bezuinigingen op het landbouwonderwijs niet doorgaan. ​De scholen die de landbouw als focus hebben, zullen overgaan naar het ministerie van Onderwijs en dat is goed nieuws voor het Nordwin College en voor Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

​- Boeren
Er komt een fonds voor jonge boeren om een boerderij over te nemen of te beginnen en er komt ook weer een minister van Landbouw.

- Kerken
Verder kan ook de vlag uit bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken, want er komen tientallen miljoenen euro's extra voor het opknappen van monumentale kerken vrij. En er is geen provincie met zoveel oude kerken en kerkjes als Fryslân.

- Openbaar vervoer
Het nieuwe kabinet wil ook investeren in openbaar vervoer. Niet alleen in de Randstad, maar ook in de regio. Op het spoor tussen Leeuwarden en Zwolle komen extra treinen. Ook andere vervoerders als de NS moeten treinen laten rijden.

- Verkeer in de regio
Het kabinet komt ook met fondsen voor investeringen in de regio. Er komt een fonds van 2 miljard voor infrastructuur en een fonds van 100 miljoen euro voor fietspaden en voor het veiliger maken van provinciale wegen, zoals de autoweg tussen Leeuwarden en Sneek.

- Postbode
Verder wil het kabinet dat de postbode op het platteland blijft. PostNL zei eerder dat de postbezorging in het buitengebied niet meer rendabel is, maar kabinet Rutte III vindt dat deze basisvoorziening moet blijven bestaan.

Trefwoorden: 
Rutte III regeerakkoord
(advertinsje)
(advertinsje)