Wat is IepenUP? Zes vragen over wat, waarom en wanneer

09 okt 2017 - 20:25

Misschien heb je ze wel gezien, de mensen van Iepen UP. Ze 'braken in' bij de officiële presentatie van Leeuwarden-Fryslân 2018, afgelopen dinsdag in Leeuwarden en riepen iedereen op om mee te praten. Maar waarover, wanneer en waarom? Jacco de Boer, een van de mensen achter Iepen UP vertelt daarover.

Wat is Iepen UP eigenlijk precies?

"Iepen UP komt voort uit het bidbook van Culturele Hoofdstad 2018 waar de gemeenschap centraal in staat," vertelt Jacco de Boer. Hij is een van de mensen achter Iepen UP. "We willen zaken die in de maatschappij spelen op de kaart zetten, niet alleen cultureel maar vooral ook op sociaal-maatschappelijk gebied. En daarbij gaat het vooral om het ontmoeten van andere mensen. Het gaat om kennis, debat en ontmoeting. Dat je ook mensen treft die een andere mening hebben en dat iedereen toch naar elkaar luistert. Deze vorm is volledig nieuw in Fryslân. We willen met deze opzet meer de breedte in en meer mensen bereiken dan bij een reguliere lezing. We zijn niet bang voor discussie, maar het is ook vlot, leuk en gezellig."

Voor wie is Iepen UP?

"We richten ons op de jongere mensen, maar dat is bij ons een ruim begrip, zeg maar iedereen onder de vijftig jaar. Bij reguliere lezingen komt vooral een ouder publiek en houdt de spreker een verhaal en kunnen er enkele vragen gesteld worden en na afloop drinkt iedereen een wijntje onder een fel TL-licht. Wij willen juist niet dit soort eenrichtingsverkeer, maar dat iedereen meedenkt en vooral ook meepraat. We zitten bijvoorbeeld aan lange biertafels, dan zit je al dicht op elkaar en heb je sneller contact met je buurman of buurvrouw. Dat maakt het ook makkelijker. Daarom hebben we er ook voor gekozen om in Neushoorn Café te zitten, dat is een centrale plek waar jongeren al komen, kun je makkelijk binnenlopen en het is laagdrempelig. We willen graag dat er discussie in de zaal ontstaat. Iemand kan zijn school niet hebben afgemaakt, maar wel streetwise zijn en kennis hebben over een bepaald onderwerp. Veel mensen zitten tegenwoordig in hun eigen bubbel, door deze ontmoetingen kun je ook andere meningen horen."

Waar gaat Iepen UP over?

We praten over onderwerpen die spelen in de maatschappij. Komende woensdag hebben we het over Mediwiet, een actuele kwestie. Veel mensen gebruiken het, maar de officiële instanties zoals zorgverzekeraars en apothekers laten het links liggen. Omdat het niet wordt opgepakt, doen de mensen het zelf en ontstaat er van onderop een beweging, dat is interessant. Over twee weken doen we weer heel wat anders, want dan praten we over muzikale succesbands uit Dokkum. Hoe kan het dat nu ineens muzikanten uit die regio komen die het heel goed doen en overal optreden? We praten over talentontwikkeling en er is natuurlijk muziek. Op 22 november, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, hebben we het over vrouwen in de politiek. Laatst was de oproep om op een vrouw te stemmen, is zoiets nog nodig in deze tijd?" Het programma duurt een uur tot vijf kwartier. "Omdat we niet vastzitten aan een televisieformat hebben we iets meer tijd en kunnen we mensen laten uitspreken."

Kan ik ook meedoen aan Iepen UP?

"Iepen UP Live is iedere twee weken op woensdagavond (tussen 20:00 en 21:30 uur) in Neushoorn Café in Leeuwarden. Daar is iedereen welkom. We maken er iedere keer een mooie avond van, en er is ook altijd muziek."

Wanneer is Iepen UP geslaagd?

"Als de hut iedere keer vol zit!" In het café kunnen honderd mensen zitten. "Een avond is geslaagd als de mensen die we voor het onderwerp hebben uitgenodigd na afloop tevreden zijn. Laatst hadden we het over games en de man die we hadden uitgenodigd zei dat het helemaal goed was. Het kan ook best zo zijn dat we zelf nieuws maken, we stellen namelijk zaken uit de maatschappij aan de orde. In al die keren dat we het organiseren zal dat best weleens voorkomen. Met de Re-Opening, aan het eind van het jaar van Culturele Hoofdstad, komen we met resultaten, niet alleen bezoekersaantallen, maar hopelijk ook dat we een paar keer nieuws hebben gemaakts dat inslaat als een bom. Maar het liefst willen we natuurlijk dat Iepen UP zo goed werkt dat mensen zeggen dat we het ook na 2018 moeten houden."

Waar kan ik Iepen UP Live volgen?

Iepen Up Live is woensdagavond live te zien op http://www.omropfryslan.nl/iepenup. Kijk ook op http://www.facebook.com/iepenup voor filmpjes en aankondigingen.

(Advertentie)
(Advertentie)