Weinig incidenten met eigen celsleutel voor gevangenen

08 okt 2017 - 10:43
Finzenis PI Ljouwert - Foto: DJI

Officiëel is het nog steeds een proef, maar duizenden gedetineerden hebben de afgelopen jaren een sleutel gekregen waar ze hun eigen cel mei kunnen afsluiten. De 'eigen celkaai' is ingevoerd in 19 van de 28 gevangenissen van Nederland. De PI Leeuwarden is één van de gevangenissen die aan de proef meedoet. Het scheelt de cipiers veel werk, maar er zijn ook wel incidenten gemeld. Bji de PI Leeuwarden is al wel eens een sleutel verdwenen en een slot gesaboteerd. Dat moest aansluitend worden vervangen.

De ervaringen met de eigen celsleutel zijn over het algemeen positief, zegt ook de Centrale Ondernemingsraad van de gevangenissen. Met de eigen celsleutel kunnen gevangenen de celdoeur van buiten afsluiten als ze aan het werk gaan of naar de recreatieruimte. Dat voorkomt dat anderen in de cel komen en goederen ontvreemden. Er is daardoor veel minder onrust in de gevangenis. De cipiers hoeven nu niet meer om de haverklap celdeuren open en dicht te doen en hebben daardoor nu meer tijd voor ander werk.

De eigen celsleutel geeft de gedetineerden ook wat meer eigen verantwoordelijkheid. De sleutels kunnen niet gebruikt worden om de cel aan de binnenkant open of dicht te doen; de sleutel werkt alleen aan de buitenkant. De cipiers moeten de gedetineerden nog wel goed in de gaten houden. In de gevangenis van Lelystad werd een eigen celsleutel al zodanig gemanipuleerd, dat die ook het hoofdslot van de gevangenis kon openen. De gedetineerden konden hierdoor in elkaars cel komen. Vlug ingrijpen door medewerkers van de gevangenis kon voorkomen dat dit voor grote problemen zorgde.

(Advertentie)
(Advertentie)