Keert de universiteit terug in Franeker?

05 okt 2017 - 22:50

Na 200 jaar moet Franeker weer een universiteitsstad worden. Daar is gisteravond in de Botniastins in het centrum van de stad een intentieverklaring voor ondertekend. Er zijn plannen van Campus Fryslân om in dat gebouw colleges te geven aan zo'n 80 studenten.

Thema's kunnen zijn: astronomie, rechten, psychiatrie, kunst en duurzame landbouw. Bijvoorbeeld in de vorm van weekend- en zomerschool. Zo worden er programma's ontwikkeld voor korte modules voor mensen die net zijn afgestudeerd of die aan het werk zijn. Het zal vooralsnog een kleinschalige dependance worden van de Rijksuniversiteit Groningen, net als in Leeuwarden. Zo is het ook financieel haalbaar.

Burgemeester Eduard van Zuijlen vindt het een belangrijke ontwikkeling voor zijn stad en de regio. Zo kan hierdoor bijvoorbeeld het planetarium makkelijker op de werelderfgoedlijst van UNESCO komen. Jouke de Vries van Campus Fryslân deed ook een oproep aan de aanwezigen om te komen met creatieve ideeën en vraagstukken voor de academie. Er waren mensen uitgenodigd uit verschillende sectoren zoals de politiek, het bedrijfsleven, de psychiatrie en natuurlijk het onderwijs.

De ceremonie werd afgesloten met een toast, en niet met champagne, maar met bier in champagneglazen, want ook dat was een traditie van de oude Franeker Academie.

(Advertentie)
(Advertentie)