Basisonderwijs staakt: een overzicht van de dag

05 okt 2017 - 11:00

Bijna alle basisscholen in Fryslân zijn donderdag gesloten in verband met de onderwijsstaking. Met de acties protesteren de leerkrachten tegen de hoge werkdruk in het onderwijs. Ook willen zijn een hoger salaris. In Den Haag wordt donderdag een grote protestmanifestatie gehouden. Daar worden ruim 30.000 leraren verwacht. Hieronder een overzicht van de staking in het Friese basisonderwijs.

Nick van der Land is een van de mensen die donderdag naar Den Haag gaat. Hij is stakingsleider en voert actie tegen de hoge werkdruk en voor een hoger salaris. "Ik heb momenteel dertig kinderen in de klas. Dat is zo nu en dan gewoon te veel. Ik zou zelf een klassenassistent erbij mooi vinden. Die kan werk uit handen nemen en met een kleine groep aan de slag gaan."

Tinie Sterenborg, schooldirecteur in Sneek, werkt al 32 jaar in het onderwijs. Met veel plezier, maar ook onder een hoge werkdruk. ''Als directeur ben je verantwoordelijk voor je personeel. We komen veel tegen dat er mensen tegen een burn-out aanlopen. Dan zit je een beetje in een spagaat. Aan de ene kant wil je zeggen niet te lang, en ook een keer op tijd naar huis. Maar je wilt ook de kwaliteit van het onderwijs waarborgen. Ik vind dat we momenteel te veel dingen moeten doen, met te weinig mensen.''

Trefwoorden: 
staking school basisschool leraar
(Advertentie)
(Advertentie)