Zoektocht naar Joods jongetje: wie kent Nathan Piller?

04 okt 2017 - 21:49

Al jaren zoekt Frits van Hoorne uit het Limburgse Landgraaf naar een Joods onderduikertje. Het jongetje, Nathan Piller, was anderhalf toen hij na verraad door de Duitsers werd meegenomen. Wat er precies met het jongetje is gebeurd, is onduidelijk. Er is nog altijd hoop dat Nathan door het verzet in Fryslân is ondergebracht bij pleegouders. Dat kwam wel vaker voor. Zijn ouders zijn vermoord in een concentratiekamp, maar mogelijk is Nathan, onder welke naam dan ook, nog in leven. Frits van Hoorne wil het in elk geval graag weten. Nathan zou nu 75 jaar moeten zijn.

Nathan Piller is op 7 mei 1942 in Amsterdam geboren. Hij werd op 13 december 1943 in Landgraaf verraden en overgebracht naar de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Er is geen aantekening van deportatie en daarom is er hoop dat hij nog leeft. Volgens een vage tip zou hij als peuter naar Fryslân zijn gebracht.

Wonder

"Bij de zoektocht in de archieven van Landgraaf kwam ik het document tegen dat Joden werden gearresteerd nadat ze waren verraden. Bij deze groep waren ook jonge kinderen. Na veel onderzoek ben ik erachter gekomen dat drie kinderen op transport zijn gezet, maar van drie andere kinderen is geen aantekening van deportatie. We hopen dat ze de oorlog hebben overleefd. We hebben met een persoon al contact gehad, dat is onbeschrijfelijk als zo iemand je belt. Er is een tamelijke reële tip dat Nathan naar Friesland is gebracht, de tipgever moet anoniem blijven. Er zijn een paar mogelijkheden: Nathan kan naar een Joods weeshuis zijn gebracht na de oorlog, hij kan zijn aangemeld bij een pleeggezin en dat hij de naam van dat gezin heeft aangenomen of dat het pleeggezin hem heeft opgegeven als eigen zoon. De kans is klein, maar een van de drie heeft zich al gemeld, dus we hebben goede hoop dat we de andere twee ook vinden. De ouders van het pleeggezin zijn al overleden maar de kleinkinderen zouden hem graag de hand drukken. Dat zou een wonder zijn."

Mensen die er iets over weten, kunnen contact opnemen met Frits van Hoorne (mailen naar: fjhoorne@home.nl of bellen met 045-5315992)

(advertinsje)
(advertinsje)