VIDEO: Een dag meelopen met juf Margreet

04 okt 2017 - 17:11

De deuren van veel basisscholen blijven donderdag gesloten. De leerkrachten leggen het werk neer, omdat ze meer geld willen voor het basisonderwijs. De klassen zijn te vol, de werkdruk is te hoog en het salaris te laag. Maar, waar lopen meesters en juffen tegenaan en waar hebben ze het nu zo druk mee? Wij liepen een dag mee met juf Margreet.

7:30

Margreet Bleker werkt als juf van groep vijf op de Sint Michaëlschool in Harlingen. Haar werkdag begint om half acht 's ochtends als ze het schoolgebouw binnengaat. Ze maakt zich klaar voor weer een dag. De 22 kinderen komen om kwart over acht.

10:15

Om kwart over tien hebben de kinderen een kwartiertje pauze. Voor de juf blijft er misschien tien minuten over, waarin ze even kan koffiedrinken met haar collega's. Bij hen op school is er veel aandacht voor de werkdruk van leerkrachten. Speciaal daarvoor is Expeditie Leerkracht begonnen, een groep van zeven meesters en juffen van diverse scholen van de Bisschop Möller Stichting. Die groep wil met de collega's bekijken hoe de werkdruk omlaag kan.

12:00

Om twaalf uur is het tijd voor de lunch. Eten, drinken en tegelijkertijd het Jeugdjournaal kijken. Daarna kunnen de kinderen even buiten spelen. Om half een is de pauze weer voorbij. De schooldag duurt dan nog een uur en drie kwartier.

Niet alleen de werkdruk is een onderwerp waarmee de leerkrachten worstelen. Het gaat ook om de reputatie van hun vak. Dan is het kwart over twee en zit de dag er voor de kinderen op. Dat geldt niet voor de meesters en juffen. Die zijn nog wel even bezig.

17:00

Maar tegen vijf uur is de werkdag dan ook voor juf Margreet eindelijk voorbij. De jas gaat aan en ze kan naar huis.

(Advertentie)
(Advertentie)