Friese basisscholen zijn donderdag bijna allemaal dicht

04 okt 2017 - 16:26

Bijna alle basisscholen in Fryslân zijn donderdag dicht in verband met de onderwijsstaking. Dat is de verwachting van de algemene onderwijsbond, de AOb. Met de acties protesteren de leerkrachten tegen de hoge werkdruk. Ook willen ze een hoger salaris. Alle scholen van het PCBO in Leeuwarden zijn bijvoorbeeld dicht. Ruim 60 leerkrachten gaan naar Den Haag, een groot deel gaat met een speciale bus. Andere scholen staken wel, maar organiseren alternatieve protestacties. Zo gaat personeel van De Wingerd in Damwâld activiteiten doen met bewoners van verzorgingshuizen.

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen, maar volgens de vakbonden is zo'n 900 miljoen nodig om de lonen gelijk te trekken met de salarissen die in het voortgezet onderwijs worden betaald. In heel Nederland zijn zo'n 6.500 basisscholen dicht.

Protestmanifestatie

In Den Haag wordt donderdag een grote protestmanifestatie gehouden. Daar worden 30.000 leraren verwacht. Voor de zomervakantie was er ook al een staking van een uur in het basisonderwijs.

Trefwoorden: 
staking basisonderwijs school
(advertinsje)
(advertinsje)