Escher op Reis volgende grote tentoonstelling Fries Museum

04 okt 2017 - 15:01
Foto: M.C. Escher’s “Dag en Nacht” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com.

Het Fries Museum in Leeuwarden krijgt volgend jaar zo'n 80 originele prenten van de Leeuwarder wiskundig tekenaar M.C. Escher in bruikleen. Ze zijn onderdeel van de grote Eschertentoonstelling 'Escher op Reis'. De tentoonstelling opent op 28 april en loopt tot 28 oktober. Naast de tentoonstelling over het originele werk van Escher zal het Fries Museum in januari ook een tentoonstelling opzetten met werk dat geïnspireerd is door Escher.

Onder de naam 'Phantom Limb: art beyond Escher' zijn kunstwerken van huidige kunstenaars te zien. De werken zetten, net als Escher, de kijker op het verkeerde been. Bovendien organiseert het Fries Museum onder de naam Planeet Escher het hele jaar projecten om de Friese 'mienskip' te betrekken bij het werk van de in Leeuwarden geboren kunstenaar.

Maurits Cornelis Escher werd in 1898 geboren in het stadspaleis waar nu Keramiekmuseum Princessehof in zit. Als jonge kunstenaar reisde hij naar Italië. Hij experimenteerde met opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Weer in Nederland verwerkte hij deze indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. In de tentoonstelling zijn zijn iconische vlakvullingen, metamorfosen, perspectieven en onmogelijkheden te zien.

(Advertentie)
(Advertentie)