Rely Jorritsmaprijs voor het laatst in Littenseradiel

01 okt 2017 - 09:12
Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Voor de laatste keer heeft burgemeester Liemburg van de gemeente Littenseradiel zaterdag de Rely Jorritsmaprijs uitgereikt. Deze gemeente houdt per 1 januari op te bestaan en gaat op in Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en de Waadhoeke. Burgemeester Johanneke Liemburg wil dat de organisatie van de literaire stimuleringsprijs nu overgaat naar de gemeente Leeuwarden, omdat het geboortedorp van Rely Jorritsma, Jellum, straks bij Leeuwarden hoort. Maar Leeuwarden vindt het uitreiken van prijzen geen kerntaak van een gemeentebestuur, en daarom zal de Rely voortaan waarschijnlijk door de stichting FLMD uit worden gevoerd.

Winnaars

Zaterdag in Weidum kregen vijf dichters en vijf verhalenschrijvers een Rely Jorritsmaprijs. De Rely Junior ging naar twee jonge dichters en drie verhalenschrijvers.

De bekroonde verzen waren van Anny de Vries, Arjan Hut, André Looijenga, Edwin de Groot en Erik Betten. De bekroonde verhalen zijn geschreven door Geert Nauta, Trevor Scarse, Lida Dykstra, Geart Tigchelaar en Lomme Schokker. De Rely Juniors gingen naar Line Hut, Marije Rypma, Yael Pieterseon, Idwerd de Graaf en Mike van der Veen.

Stimuleren

De Rely Jorritsmaprijs bestaat sinds 1954. In zijn testament bepaalde Rely Jorritsma dat er ieder jaar een wedstrijd voor Friese proza en poëzie moet worden georganiseerd om het schrijven in het Fries te stimuleren. Het prijzengeld komt uit de opbrengsten van het Rely Jorritsmafonds.

Trefwoorden: 
Rely Jorritsmaprijs
(advertinsje)
(advertinsje)