Duitse stoomploeg op Flaeijelfeest in Nieuwehorne

30 sep 2017 - 20:07

Het Flaeijelfeest in Nieuwehorne is al jaren een begrip in Fryslân. Zoals ieder jaar stond het feest ook dit jaar weer in het kader van 100 jaar geleden. Omdat dit ook de periode is waarin speciale stoomploegen in de landbouw gebruikt werden, was er dit jaar een stoomploeg uit Duitsland gehaald.

3 jaar wachten

Het is een enorme operatie om deze machines vanuit Duitsland hier naartoe te halen. Er was speciaal transport nodig om de 20-ton zware stoommachine naar Nieuwehorne te brengen. De organisatie was er dan ook al drie jaar mee bezig. ''Dit is de grootste werkende stoomploeg in Europa voor zover wij weten. Er zijn er wel meer, maar dat zijn Engelse stoomploegen. Dit is een echte Duitse stoomploeg. Dat is uniek'', zo zegt Robert Jongbloed van de organisatie.

115.000 Duitse Mark

Tot 1950 werden deze stoomploegen gebruikt in Beieren. Het was alleen geen goedkope machine. Een stoomploeg was toendertijd zo'n 115.000 Mark waard, dat neerkwam op 4600 kilo graan. Een prijs waar je in die tijd ook een volledige boerderij van zou kunnen kopen.

Trefwoorden: 
Flaeijelfeest stoomploeg
(Advertentie)
(Advertentie)