"Groot aantal levensdelicten in Fryslân is toeval"

29 sep 2017 - 19:48
Plysjes by in eardere ferkearskontrôle - Foto: ANP

Het is toeval dat Fryslân te maken heeft met een groot aantal levensdelicten. Dat zegt districtchef van de politie Fryslân Sylvia te Wierik in EenVandaag. "We zien geen patroon of verbanden tussen de zaken."

Er zijn in Fryslân de afgelopen drie maanden acht mensen door een geweldsdelict om het leven gekomen. Terwijl het gemiddelde in Fryslân volgens misdaadverslaggever Gerlof Leistra op drie per jaar ligt: "Ik had acht in één jaar al veel gevonden." Volgens Leistra is de politie te snel met de conclusie dat het toeval is. Hij zoekt de oorzaak net als strafrechtadvocaat Wim Anker meer in de toename van verwarde personen. Advocatenkantoor Anker & Anker kreeg de laatste tijd veel te maken met verwarde personen. Volgens Anker worden ze bijna een doorverwijzer van deze personen, terwijl dat niet hun taak is. Daar maakt hij zich zorgen over. Te Wierik bevestigt dat de politie inderdaad vaker te maken heeft met verwarde personen.

Politie Fryslân krijgt hulp van zo'n 15 tot 20 extra rechercheurs van andere korpsen uit Nederland: "Door schaalvergroting van de politieorganisatie kunnen we in Noord-Nederland relatief gemakkelijk schuiven met politiemedewerkers", zo zegt Politie Fryslân op Twitter.

(Advertentie)
(Advertentie)