"De luchtmacht is klaar voor een nieuwe uitzending"

28 sep 2017 - 19:35

Arnoud Stallmann, de nieuwe commandant van vliegbasis Leeuwarden, komt thuis. Althans, zo voelt het voor de commandant. Jarenlang was hij als piloot actief op de basis en was hij daarnaast squadroncommandant van 323. Vrijdag wordt kolonel Stallmann als nieuwe commandant geïnstalleerd. Hij volgt Denny Traas op.

Zijn voornaamste taak is om het personeel van de basis in staat te stellen om hun werk goed te doen. Er zit een uitzending naar Jordanië aan te komen, om daar weer mee te vechten in de strijd tegen IS in Syrië en Irak. Ook is Stallmann verantwoordelijk voor de voorbereiding die bij de komst van de F-35 komt kijken. Het eerste toestel komt eind 2019 naar Leeuwarden. Dan moet zowel de basis als het personeel daar klaar voor zijn. Stallmann is blij dat hij dat moment mee zal maken. "Hoe vaak maak je mee dat we hier een nieuw wapensysteem installeren? Dat is voor ons allemaal heel bijzonder. En bovendien: het werd tijd. De F-16 is oud. Het is tijd om dat toestel te vervangen."

Internationaal oefenen

Er wordt gekeken hoe het toestel in de toekomst ook bij grote internationale oefeningen op vliegbasis Leeuwarden ingezet kan worden. Oefeningen zoals Frisian Flag: "Dat zal gefaseerd gaan. Het is voor alle piloten goed dat zo'n toestel meedraait in Frisian Flag. Zodra er meer toestellen komen wordt de F-35 daarin belangrijker." Dat geldt ook voor de opleiding van wapeninstructeurs op de vliegbasis, FWIT. "Het is de bedoeling dat we in de toekomst ook daar mee door gaan, maar dat heeft tijd nodig. Je zult dus zien dat die training eerst afgeschaald wordt om vervolgens opnieuw opgezet te worden." Het is alleen de vraag met welke landen dat gebeurt. FWIT wordt nu alleen gedaan met landen die met de F-16 vliegen. In Europa is dat nu alleen Noorwegen. Met Noorwegen zijn dan ook al contacten gelegd voor het opzetten van een nieuwe FWIT opleiding. "Het 'Centre of Excellence' voor de F-16, met veel kennis over het toestel en de wapensystemen, willen we behouden", aldus Stallmann.

Onrust door komst F-35

De komst van de F-35 zorgt bij omwonenden van de vliegbasis voor veel onrust. Ze zijn bang voor geluidsoverlast. Om die zorgen weg te nemen, zijn vorig jaar 'beleveningsvluchten' gehouden. Stallmann hoopt dat dat veel van de zorgen weggenomen heeft. Hij wil graag in contact blijven met de omwonenden. "Dat is belangrijk, zeker als het gaat om draagvlak."

Stallmann zijn voorganger, Denny Traas, liet weten dat hij graag zou zien dat Nederland meer F-35's aanschaft. Stallmann kan zich vinden in die oproep. "Graag meer, maar ook de andere krijgsmachtonderdelen, zoals de landmacht, hebben wensen. Uiteraard hoop ik wel dat een deel van het extra geld dat voor Defensie beschikbaar lijkt te komen naar de aanschaf van meer F-35's gaat."

Klaar voor uitzending

In januari gaan de eerste piloten van Leeuwarden weer op uitzending. Volgens Stallmann zijn ze daar klaar voor. De vorige missie in de strijd tegen IS heeft veel van het defensiepersoneel gekost. De inzet was eenzijdig, in steunen van de grondtroepen, met als gevolg dat de piloten de afgelopen periode veel getraind hebben om ook de luchtgevecht capaciteiten weer bij de tijd te brengen. Nu is de organisatie er weer klaar voor.

Dat is een belangrijk punt. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam donderdag met een keihard rapport over het ongeluk met een mortier in Mali. Twee militairen kwamen daarbij om het leven en er raakte een militair zwaar gewond. Volgens de onderzoeksraad was de veiligheid van de munitie en de medische voorzieningen ondergeschikt aan de missie. De hoge druk en de mentaliteit van 'we kunnen het wel' hebben er toe geleid dat risico's zijn onderschat. Stallmann kent de inhoud van het rapport niet, maar zegt wel: "We gaan alleen als we zeker weten dat het verantwoord is. Vliegveiligheid staat in alles voorop."

(advertinsje)
(advertinsje)