Studenten geven gratis juridisch advies in Leeuwarden

28 sep 2017 - 16:34

In een nieuwe rechtswinkel in Leeuwarden kunnen mensen juridisch advies krijgen van studenten. De rechtswinkel is sinds drie maanden geopend en er werken vier studenten van de opleiding rechten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze staan mensen bij met advies over bijvoorbeeld adviesrecht. Dat doen ze gratis. Er is al een Juridisch Loket in Leeuwarden, en ook daar is het advies gratis. Meike de Groot, Sanne Rodenboog, Lyanne Gaastra en Paul Andela worden bijgestaan door diverse partijen, onder wie Anker&Anker en De Haan Advocaten. Ze krijgen onderdak van het Huurteam Leeuwarden en het huurdersplatform Nieuw Elan.

Ontvoering

De studenten krijgen met ernstige zaken te maken. Een ontvoering van een kind heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt. "Dat is best heftig. Dat ging om een man. Zijn kinderen werden meegenomen naar het buitenland. Dat is lastig om mee om te gaan, zoiets hoor je niet iedere dag", aldus Sanne Rodenboog. "Gelukkig zijn er dan verschillende instanties bij betrokken, maar het is moeilijk om advies te geven."

Na een telefonisch gesprek met de rechtswinkel volgt een intakegesprek. "We proberen dan helder te krijgen wat het probleem is. We kijken welke informatie we nog nodig hebben, soms zijn er dan bijvoorbeeld nog contracten of foto's nodig."

Internationale studenten

In de korte tijd dat de rechtswinkel nu open is, krijgen de studenten een goed beeld van de zaken die spelen in Leeuwarden. "Wat opvalt, is dat Leeuwarden echt een studiestad is. Internationale studenten vinden het lastig om hier woningen te vinden en om wegwijs te worden in de contracten die ze moeten tekenen. Er worden soms bemiddelingskosten gerekend die niet terecht zijn. Dat is een ernstige zaak. Wij willen ze daarbij helpen," aldus Lyanne Gaastra.

(advertinsje)
(advertinsje)