Boer opgelucht over sluiting spoorwegovergang Harlingen

28 sep 2017 - 15:22

Op de spoorwegovergang bij de Oude Trekweg naar het erf van boer Sijtsma in Harlingen kunnen nooit weer ongelukken gebeuren. Na 160 jaar is de overgang donderdagmorgen definitief gesloten. "Ik ben blij dat hij weg is", zegt Sijtsma. "En ik ben ook blij dat de gemeente Harlingen aan de andere kant van het spoor de weg verwijdert, dus straks is het ook niet meer te zien dat er een overweg is geweest."

Beladen plek

Desondanks is het geen feestelijke dag. Begin dit jaar kwam de overgang in het nieuws, nadat er twee keer een ongeluk gebeurde. Op 6 februari raakt een vrouw lichtgewond, toen haar auto in botsing kwam met een trein. Bij het laatste ongeluk op 27 maart kwamen een man van 31 jaar en zijn zoontje van 3 jaar om het leven. Zij waren bij de lammetjes geweest, op de boerderij van boer Sijtsma. De auto van de vader werd vol geraakt door de trein en meer dan 200 meter meegesleept. De overgang werd een beladen plek.

Sijtsma en ProRail waren toen al in gesprek om de onbewaakte overgang af te sluiten en de boerderij met een nieuwe weg aan te sluiten op de Ludingaweg. Het dodelijk ongeval heeft het hele proces versneld en de aansluiting is nu klaar. Directeur Pier Eringa van ProRail is blij met de snelle aanpak. "Het was een gevaarlijke plek. Met de afsluiting is een belangrijk risico weg."

Nieuw pad

Er is nu een nieuw pad aangelegd naar het erf van boer Sijtsma en het verkeer hoeft niet meer over het spoor. "Privé moeten we nu omrijden om in de stad te komen, maar voor het bedrijf is het misschien wel beter geworden", zegt Sijtsma, die ook een stuk land aan de andere kant van het spoor heeft.

ProRail wil in de toekomst nog meer onveilige overgangen sluiten. Afgelopen zomer is er in Franeker al een overweg dichtgegaan en volgens Eringa is het de bedoeling de komende vijf jaar nog vijf overgangen te sluiten.

(advertinsje)
(advertinsje)