Spoorwegovergang dodelijk ongeluk Harlingen wordt gesloten

27 sep 2017 - 23:05
Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

In Harlingen wordt donderdag de spoorwegovergang bij de Alde Trekwei naar het erf van boer Sijtsma definitief gesloten. Begin dit jaar was de overgang in het nieuws, nadat daar twee keer een ongeluk was gebeurd. Bij het laatste ongeluk op 27 maart kwamen een man van 31 jaar en zijn zoontje van 3 jaar om het leven. Zij hadden bij de lammetjes gekeken, op de boerderij van boer Sijtsma. De auto werd vol geraakt door de trein en meer dan 200 meter meegesleept.

Op dat moment waren er al plannen om de onbewaakte overgang af te sluiten en de boerderij met een nieuwe weg aan te sluiten op de Ludingaweg. Die aansluiting is nu klaar. De burgemeester van Harlingen, de baas van ProRail en de boer zelf zullen om 11 uur stilstaan bij de ongelukken en de afsluiting van de oude spoorwegovergang.

In Nederland zijn zo'n 1800 onbewaakte overgangen. Die liggen meestal op privéterreinen van bedrijven of boeren. ProRail wil de komende jaren proberen zoveel mogelijk daarvan af te sluiten, om ongelukken te voorkomen.

(Advertentie)
(Advertentie)