Stimmen fan Fryslân is nu al een groot succes

27 sep 2017 - 15:21

Na zes dagen zijn er al 7.800 gebruikers van de app Stimmen fan Fryslân. Nanna Haug Hilton, onderzoeker bij de Rijksuniversiteit in Groningen, is er heel blij mee. "We wilden 10.000 in een jaar maar dat het zo snel gaat, zijn we echt superblij mee. Leuk dat zoveel mensen meedoen aan de quiz." In die quiz kun je aangeven wat jouw uitspraak is van een aantal Friese woorden en dan geeft de app aan waar je vandaan komt.

Daarnaast kun je ook bij plaatjes inspreken wat je in jouw moedertaal zegt en zelf wat vertellen en dat opnemen. "Ik ben dankbaar dat zoveel mensen hebben ingesproken, er zijn al 24.000 opnames. Mensen kunnen bij 88 plaatjes hun taal inspreken, sommigen hebben dat wel voor drie talen gedaan. Het is supergoed materiaal, ik ben onder de indruk. Er zijn opnames uit de hele wereld gekomen, uit Paramaribo, Rusland maar ook Galicië en Noord-Friesland, maar ook een berbertaal uit Marokko en andere streektalen in Nederland."

Het analyseren van de data wordt later gedaan, de eerstvolgende stap is bij scholen langsgaan. "We hebben een lespakket voor middelbare scholen over taalwetenschap en de leerlingen kunnen de app natuurlijk dan ook gebruiken."

Trefwoorden: 
Stimmen fan Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)