Stuk Berlijnse Muur bij BB-bunker in Grou

27 sep 2017 - 14:14

Een origineel stuk van de Berlijnse Muur staat nu in Grou. Het is het grootste deel van de Berlijnse Muur dat in Nederland is te vinden. Het betonnen stuk muur is 3.60 meter hoog, 1.20 meter breed en 3,5 ton zwaar. Museum Bescherming Bevolking in Grou heeft aanspraak gemaakt op een van de stukken muur die twee jaar geleden met een skûtsje vanuit Duitsland naar Nederland toe zijn gebracht. Een deel van de muur is destijds in het Nationaal Militair Museum in Amsterdam terecht gekomen. Een ander stuk bleef over en is via de stichting Wallbreakers/Muurbrekers bij de commandopost in Grou gebracht.

Kippenvel

Roelof van Gelderen, locatiemanager van de commandopost Grou, is erg blij met het stuk muur: "We willen het laten zien aan het publiek en ook aan de jeugd als een stukje bewustwording dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik ben een kind van de Koude Oorlog en als ik nu zo naast dit stuk muur sta, krijg ik kippenvel. Het is heel speciaal."

Het stuk muur werd vanuit een grote vrachtwagen op de parkeerplaats van het museum getakeld. Daar blijft het voorlopig staan en is daarmee een aanvulling op de historische auto's op het terrein van de commandopost. De officiële onthulling van de muur is zondag 15 oktober tussen 11:00 en 11:30 uur. Op die dag is het 50 jaar geleden dat de commandopost (de BB-bunker) officieel is geopend door de minister van Binnenlandse Zaken.

Trefwoorden: 
Berlijnse muur Grou BB-bunker
(Advertentie)
(Advertentie)