'Kokedei' in Workum: "Het is of je met Doutzen loopt"

27 sep 2017 - 11:59

Koeien en kalveren worden woensdag gekeurd in het centrum van Workum op de jaarlijkse 'Kokedei'. Veel boeren staan daar met hun mooiste vee te pronken. Titelfavoriet zijn de beesten van maatschap Haytema en De Groot. Ze staan er met zes koeien en vijf kalveren. Thomas van der Gaast is als liefhebber bij de boer aan het werk. “Het is een passie die we samen delen.” Hij staat met de emmer klaar om de stront op te vangen als de koe schijt. “We zijn drie weken bezig om de beesten op hun mooist te krijgen voor vandaag en dan wil je niet dat de poten weer vies worden doordat er stront op spat." Hij kan aan de koe zien als die moet schijten. "Ik kijk al een paar jaar naar zo'n beest en dan krijg je wel ervaring.” Een andere liefhebber, Siem Algra, deelt de passie ook om met een op en top beest voor de keuring te gaan. “Het is alsof je met Doutzen loopt. Er zijn meer mooie koeien dan mooie vrouwen.”

Douche

Een boer van maatschap Stellingwerf doet ook altijd mee aan deze dag. “Het is mooi zo met zijn allen, iedereen neemt zijn beste koeien mee. We proberen elke keer het niveau omhoog te brengen door fokkerij.” Hij heeft acht koeien en vier kalveren meegenomen. “Dit is een van onze betere koeien. Deze heeft mooie droge poten, mooi smal. Een mooie uier eronder, de aanhechting dichtbij het schijtgat en het speenplaatje mooi vierkant. De koeien zijn eerder deze week al twee keer gewassen en ook geschoren. En net uit de veewagen hebben we ze ook nog even afgespoeld onder de douche."

'Kokedei' bestaat al ruim 100 jaar en is altijd op de vierde woensdag van september. Later op de dag wordt ook het concours gehouden met onder andere Friese paarden en tweespan in Fries kostuum.

(Advertentie)
(Advertentie)