Deel Berlijnse muur te zien in Grou

27 sep 2017 - 06:30

Een origineel deel van de Berlijnse muur is vanaf woensdag in Grou te zien. Het is het grootste deel van de Berlijnse muur dat in Nederland te vinden is. Het stuk beton is 3.60 meter hoog, 1.20 meter breed en heeft een gewicht van 3,5 ton. Museum Bescherming Bevolking in Grou heeft aanspraak weten te maken op een van de stukken die twee jaar geleden met een trekschuit vanuit Duitsland naar Nederland gebracht zijn. Een deel van de muur is destijds in het Nationaal Militair Museum in Antwerpen beland. Een ander deel bleef over en is via de stichting Wallbreakers/Muurbrekers bij de commandopost in Grou gebracht.

'Kippenvel'

Roelof van Gelderen, locatiemanager van de commandopost in Grou, is in zijn nopjes met het stuk Berlijnse muur: "Wij willen het laten zien aan ons publiek en aan de jeugd als een stukje bewustwording dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik ben een kind van de Koude Oorlog en nu ik zo naast dit stuk muur sta krijg ik kippenvel. Het is heel speciaal."

Het stuk van de muur werd van een grote vrachtwagen op de parkeerplaats van het museum gezet. Daar blijft het vooralsnog staan. Daarmee is het een aanvulling op de historische auto's op het terrein van de commandopost. De officiële onthulling van het stuk Berlijnse muur zal op zondag 15 oktober plaatsvinden, tussen 11.00 en 11.30 uur. Op die dag is het 50 jaar geleden dat de commandopost (de BB-bunker) officieel geopend werd door de Minister van Buitenlandse Zaken.

(advertinsje)
(advertinsje)