VIDEO: Friese gedeputeerden tekenen Minority Safepack

26 sep 2017 - 12:06

De Friese gedeputeerden en Friese leden van het Europees Parlement hebben dinsdag het Minority Safepack in Brussel getekend. Onder anderen gedeputeerde Sietske Poepjes, commissaris van de Koning Arno Brok en Europarlementslid Jan Huitema waren daarbij aanwezig. Met buitenlandse collega's ondertekenden zij het initiatief online via hun iPad. Tegelijkertijd was er in Leeuwarden bij Tresoar een bijeenkomst die in het teken stond van het Minority Safepack.

Het burgerinitiatief heeft als doel alle 50 miljoen mensen die een minderheidstaal spreken te beschermen en te steunen. Initiatiefnemers Frank de Boer roept alle Friezen op om dit thuis ook te ondertekenen, zodat er meer geld naar kleine regionale talen gaat. Het initiatief moet zoveel mogelijk ondertekenaars hebben om geldig te kunnen zijn. Het heeft minstens een miljoen handtekeningen nodig. In Nederland ligt die drempel op 19.500.

"Ook in Nederland kan het beter rondom het Fries. Maar als je het vergelijkt met de positie van de minderheidstalen in Italië of Roemenië, daar gaat het slecht", zegt gedeputeerde Poepjes. De overheden in die landen zijn er fel tegen het verlenen van een formele status aan de minderheden en volgens Poepjes moet dat beter worden geregeld. "Daarom zijn wij als Friezen solidair met de andere minderheidstalen."

(advertinsje)
(advertinsje)