Friese sportverenigingen: gezondheid niet altijd belangrijk

25 sep 2017 - 06:01

Bij veel Friese sportverenigingen lijkt gezondheid niet altijd een belangrijk thema te zijn. Dat blijkt uit een enquête die gehouden is door de NOS en de regionale omroepen. Van Friese sportverenigingen hebben 143 leden aan de hand van thema's: roken, gezond eten en alcohol een inzicht gegeven in 'de gezondheid van hun sportclub'. In driekwart van de gevallen gaat het om voetbalverenigingen.

Roken bij het veld

Bij de meeste Friese sportverenigingen mag bij het veld een sigaret worden opgestoken. Driekwart van de respondenten gaven aan dat zoiets gebeurt bij hun vereniging. In een reactie liet een respondent weten het daar niet mee eens te zijn: "Roken zou verboden moeten worden op het gehele complex. Het hoort niet bij een sportieve omgeving." In de kantines zijn de regels strenger. Daar mag maar in 5% van de gevallen worden gerookt.

Te weinig gezond eten

Verder lijkt het gebrek aan gezond eten in sportkantines landelijk en ook in Fryslân een probleem te zijn. Bijna driekwart van de Friezen die de enquête hebben ingevuld, geeft aan geen gezond eten te hebben in de eigen sportkantine. En als het aan de verenigingsleden ligt, komt daar verandering in. "Er is meer aandacht voor gezond voedsel nodig. Dit kunnen we combineren met streekproducten en duurzaam/biologisch voedsel", geeft een respondent aan. De rest van de deelnemers geeft aan wel een gezonde hap te kunnen eten. Het populairst bij die verenigingen is het 'broodje gezond'.

Alcoholbeleid

"Soms lijkt het bij de senioren meer om de alcohol te gaan, dan om de sportieve prestatie", geeft een respondent aan. Maar dat probleem is niet meteen terug te zien in de enquête. Een op de vijf Friese respondenten geeft aan dat leden van hun sportvereniging alcohol mogen nuttigen bij sportwedstrijden. De drie Noordelijke provincies hebben een streng alcoholbeleid. Bij maar de helft van alle verenigingen geldt een alcoholverbod bij de sportvelden.

Wel of niet tevreden over gezondheidsbeleid

Een derde van de mensen die in de enquête hun mening geven over het gezondheidsbeleid van de vereniging, is het daar niet mee eens. "Roken moet beperkt worden tot één onaantrekkelijke rookplek die niet bij de ingang van de kantine ligt", geeft een respondent aan. Daarnaast worden meer gezonde snacks, gezonde drankjes en alleen alcohol verkopen in de kantine als oplossingen gegeven.

(advertinsje)
(advertinsje)