"Referendum Catalonië splijt families en vrienden"

Er is op dit moment veel onderhuidse spanning in Catalonië. Het aangekondigde referendum zorgt voor tweespalt in vriendengroepen en zelfs in families. Dat zegt touroperator Merijn Bouma in Barcelona. Een aantal jaren geleden verhuisde hij vanwege de liefde vanuit Fryslân naar Barcelona. Bouma neemt nu toeristen mee op ontdekkingstocht door de stad.
De regering van Catalonië wil op zondag 1 oktober het referendum over onafhankelijkheid houden. De centrale regering in Spanje is daar fel tegen gekant. De Spaanse politie heeft de bevoegdheid over de Catalaanse agenten overgenomen. Ook zijn er vijfduizend agenten ingevlogen uit de rest van het land om ingezet te worden in Catalonië. De agenten zijn ondergebracht op cruiseschepen in grote havensteden zoals Barcelona en Tarragona.
Toeristen merken er niets van, zegt Bouma. ''Ik fiets rond met mensen, terwijl er twee straten verder 40.000 mensen aan het demonstreren zijn. Omdat het een grote stad is, kun je als toerist vrij over straat zonder dat je weet wat er gaande is.'' Onder de inwoners van de stad en Catalonië zelf is de spanning wel voelbaar. ''Je moet oppassen wat je zegt in WhatsApp-groepen. Het is een onderwerp dat erg gevoelig ligt. Iedereen heeft er weer een andere mening over. Zelfs binnen families wordt er verschillend over gedacht.''
De houding van de centrale regering in Spanje werkt ook niet mee aan een goede verstandhouding. Vorige week werden twaalf Catalaanse regeringsfunctionarissen opgepakt. Ook nam de Spaanse politie 45.000 brieven in die naar de Catalanen zouden worden verstuurd om de burgers op de hoogte te brengen van het referendum op zondag 1 oktober. ''Dat zorgt voor veel ergernis hier'', zegt Merijn Bouma. ''Wij leven in een land met een democratie. Dan verwacht je niet dat er zomaar mensen worden opgepakt. Het bevordert ook extremisme.''
Een meerderheid van de Catalanen is het wel eens met het houden van het referendum. Het is echter de vraag of het komende week doorgaat.