Na 500 jaar verzoening: vredesvloot Kimswerd naar Medemblik

23 sep 2017 - 11:04

Het is chaos in de Hollandse stad Medemblik in de zomer van het jaar 1517. Burgers van de stad vluchten naar het kasteel van de heer, Joost van Buren. Mannen, vrouwen en kinderen proberen zichzelf daar in veiligheid te brengen. Om te schuilen voor dat wat komen gaat. Dat gevaar is een leger onder aanvoering van Kimswerder Pier Gerlofs Donia, tegenwoordig beter bekend als de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier.

De soldaten zijn bezig met een plundertocht door het Hollandse gewest. Enkele dagen later is van Medemblik niet veel meer over. Hoewel het de Friese strijder niet is gelukt het kasteel binnen te dringen, zijn vrijwel alle huizen in brand gestoken. Mensen die zichzelf niet op tijd in veiligheid konden brengen, moeten het met de dood bekopen. Het duurt nog jaren voordat de stad hersteld is van de strooptocht van Grutte Pier.

Vijfhonderd jaar later

Zaterdag zijn wij vijf eeuwen verder. Weer vaart er een schip over het IJsselmeer in de richting van Medemblik. Niet met een gevecht in het vooruitzicht, maar juist vrede. Het Friese dorp Kimswerd biedt zaterdag namelijk officieel excuses aan voor de grote verwoestingen van het leger van Pier Gerlofs Donia. Met een vredesvloot reikt het dorp de hand aan de bewoners van Medemblik. Doel is een officiële vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.

Feest in Medemblik

De vredesvloot wordt zaterdag feestelijk onthaald in de haven van Medemblik. Daarna volgt een optocht langs historische plaatsen in de stad. Zaterdagavond wordt de verzoening van de twee steden afgesloten met een kroegentocht door het centrum van Medemblik. Het evenement wordt georganiseerd door theatergezelschap PeerGroup, het Friese dorp Kimswerd en de stad Medemblik.

Een van de betrokkenen die meevaart naar Medemblik is Dirk Bruinsma. ''Het wordt een vredesarmada naar Medemblik'', zo vertelt hij. ''Wij brengen op symbolische wijze een emmer water uit een put in Kimswerd naar Medemblik. Pier heeft vijfhonderd jaar geleden de hele stad platgebrand. Op deze manier willen wij ons weer verzoenen met de stad.''

Trefwoorden: 
Medemblik Grutte Pier Kimswerd
(Advertentie)
(Advertentie)