Nieuwe fabriek Dijkstra Draisma geopend in Dokkum

22 sep 2017 - 16:40

In Dokkum is vrijdag de nieuwe productiefabriek van bouwbedrijf Dijkstra Draisma officieel geopend door Commissaris van de Koning Arno Brok. In de fabriek worden in serie en op bijna volledig automatische manier huizen, delen van huizen, scholen of kantoren gebouwd.

De elementen van de huizen die uit de fabriek komen, hoeven op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar te worden gezet. Badkamers, wc's, radiatoren, keukens en leidingen zitten er allemaal al in. Dijkstra Draisma werkt samen met een ander bedrijf voor de levering van de betonnen vloeren en plafonds.

Energieneutraal

De huizen zijn allemaal bedoeld om energieneutraal te draaien met behulp van zonnepanelen, aardwarmte, warmtenetten en/of warmtepompen. Ze kunnen nog op gas worden aangesloten, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Volgens directeur Biense Dijkstra is deze fabrieksmatige manier van bouwen nodig om te voldoen aan de eis uit het energieakkoord dat alle huizen en gebouwen in 2015 energieneutraal of energie producerend moeten zijn en niet meer aangesloten zijn op gas.

Deze bouwwijze is niet alleen geschikt voor huizen. Ook scholen, kantoren en andere gebouwen kunnen helemaal of deels in de fabriek gemaakt worden. De fabriek is een miljoeneninvestering. Maar hoeveel geld er precies in is gestoken, wordt niet bekend gemaakt.

(Advertentie)
(Advertentie)