Handscan vervangt pijnlijk reuma-onderzoek in MCL

21 sep 2017 - 22:52

Een voorlichtingsavond over de splinternieuwe hand-scan voor chronische reumapatiënten in het MCL trok donderdagavond zo'n 140 bezoekers. Het ziekenhuis in Leeuwarden is een van de eerste met zo'n hand-scan. Het apparaat heeft misschien wel grote voordelen, maar is nog niet genoeg onderzocht om in de dagelijkse praktijk te worden ingezet. Daarom gaat het MCL eerst 600 patiënten met reumatoïde artritis onderzoeken. Arts-assistent Ahmed Al Hasan zal dat onderzoek uitvoeren. Mensen die aan het onderzoek meedoen moeten tien minuten eerder bij hun afspraak verschijnen.

Pijnlijke knepen

Hand-onderzoek bij reumapatiënten is nu vaak nog een pijnlijk onderzoek. De specialist knijpt in alle gewrichten één voor één om te kijken of er ook een ontsteking zit. Het onderzoek met de hand-scan is daarentegen pijnloos en waarschijnlijk ook preciezer. Zo zou de hand-scan mogelijke ontstekingen ook eerder kunnen ontdekken dan een dokter die handen van buiten onderzoekt. Verschillende bij de voorlichting aanwezige reumapatiënten reageren enthousiast op de presentatie van de hand-scan. Een aantal van hen wilden zich meteen door het apparaat laten onderzoeken.

Wachttijden

De hand-scan is niet gratis. Sterker nog: het kost 180.000 euro en is met behulp van De Friesland Zorgverzekeraar naar het MCL gehaald om zo het onderzoek onder chronische reumapatiënten mogelijk te kunnen maken. Als de onderzoeksresultaten goed zijn, kan de hand-scan over een paar jaar in de dagelijkse praktijk worden ingezet, maar eerst moet er getest worden. Omdat een onderzoek met de hand-scan heel snel gaat, kan het ook helpen tegen de lange wachtlijsten die er soms zijn bij de reumatologie, hoopt reumatoloog Reinhard Bos.

Nominatie

Arts-assistent Ahmed Al Hasan is genomineerd voor een prijs van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, een organisatie voor opleiding en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen. Al Hasan heeft de route voor taaltraining en BIG-registratie, waar drie jaar voor staat, in één jaar afgerond. Hij is met hoge cijfers geslaagd. Om de prijs te winnen, moet er op hem gestemd worden. Stemmen kan via www.uaf.nl/kees_blechrodt_award

(advertinsje)
(advertinsje)