Friese politie komt nog te vaak te laat bij melding

21 sep 2017 - 20:28

De politie wil eigenlijk binnen drie tot tien minuten na een spoedmelding ter plaatse zijn en streeft er naar om bij 90% van alle meldingen binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Helaas lukt dat nog altijd niet en zal dat op korte termijn ook nog niet lukken, aldus districtchef politie Fryslân Sylvia te Wierik. Het gemiddelde in de provincie ligt op 85%. In de steden lukt het vaak wel om op tijd te zijn, maar in de plattelandsgebieden en op de eilanden lukt het vaak niet. Op Vlieland lukt het in slechts 37,5% van de gevallen en op Schiermonnikoog in 54,5% van de meldingen. De politie worstelt daar de afgelopen jaren al mee, maar lijkt maar geen oplossing te kunnen vinden.

Om de meren heen

"Fryslân is een uitgestrekt gebied met veel water", zegt Te Wierik. "Daar moeten we soms omheen rijden. En we wachten niet op het bureau tot er een melding komt; we rijden gewoon rond. Dat betekent dat er soms een iets langere aanrijtijd is, vooral als er veel meldingen zijn." Verder speelt het volgens Te Wierik mee dat er ook wel eens vergeten wordt om te melden dat de politie ter plaatse is en dat pas later of helemaal niet gemeld wordt. Op de eilanden is ook nog eens sprake van duinen en andere lastige landschappen. "En op Vlieland zijn weinig prio1-meldingen; dit jaar zelfs minder dan vorig jaar. Als je dan één keer te laat bent, zak je gelijk in je percentages."

Zoeken naar een oplossing

Te Wierik ziet de aanrijtijden niet gauw structureel sneller worden. Het is volgens haar een belangrijk punt in het overleg met het lokale bestuur. En terwijl er veel met de brandweer en ambulance wordt samengewerkt om op tijd ter plaatse te kunnen zijn, ziet ze voorlopig nog geen oplossing. "Het blijft zo dat we met de mensen die we nu hebben niet die 90% kunnen halen. Maar we blijven ambitieus en doen altijd ons best om ergens zo snel mogelijk te zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)