Het Geheugenkoor: zingen voor mensen met dementie

21 sep 2017 - 20:12
Piet en Koos, de begelieders fan it geheugenkoar

Met een groep mensen liedjes van vroeger zingen; dat is de bedoeling van de meezingmiddag van Het Geheugenkoor. De meezingdag wordt één keer in de maand in Leeuwarden gehouden voor mensen met Alzheimer. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat demente mensen de liedjes die ze in hun jeugd geleerd hebben nog moeiteloos mee kunnen zingen.

De meezingdag bestaat al vijf jaar en heeft trouwe deelnemers, maar afgelopen jaar zijn verschillende deelnemers overleden. Daarom roept Anneke Koster, van de organisatie, op Wereld Alzheimer Dag nieuwe mensen - die interesse hebben - op om mee te doen.

Wat houdt de meezingdag precies in?

"Mensen met Alzheimer en hun partners, vrienden, familie of mantelzorgers zijn van harte uitgenodigd om een middag samen de liederen van vroeger te zingen. Onder begeleiding van het accoordeonduo Piet en Koos wordt een keuze gemaakt uit een map met een repertoire van maar liefst vijftig nummers. Er wordt gezongen, maar soms ook gewoon geluisterd en in elk geval genoten!"

Voor wie is de meezingmiddag bedoeld?

"De middag is bedoeld voor zowel mensen met Alzheimer als mensen die nog thuis wonen, als voor de mensen die al in een verpleeghuis wonen. Ook familieleden en vrienden van de Alzheimerpatiënten worden uitgenodigd om mee te doen, zodat ze samen het zingen kunnen beleven."

Hoe ziet zo'n middag er uit?

"We beginnen altijd met hetzelfde liedje. Na een half uur hebben we pauze met koffie en thee. Dan zingen we nog een half uur en dan sluiten we af met het liedje 'Que Sera, Sera'."

Hoeveel deelnemers hebben jullie momenteel?

"Meestal zijn er tussen de twintig en dertig deelnemers. Soms ook wel eens meer, maar om dit aantal te houden, zou het mooi zijn als er weer nieuwe mensen bij komen."

Wanneer is de meezingmiddag?

"Komende zondag 24 september, vanaf 15.00 tot 16.30 uur in Eeltje's Hiem aan de P. Sipmawei 11 in Leeuwarden."

Hoe kunnen mensen zich opgeven?

"Opgave is niet nodig. Ze zijn gewoon welkom. Als mensen meer informatie willen hebben, kunnen ze met Detty ten Dolle (06-45702618) bellen of met Anneke Koster (06-41455700)."

Meer informatie over onze programmering op Wereld Alzheimer Dag is te vinden op omropfryslan.nl/aksje.

(advertinsje)
(advertinsje)