Energiebureau trekt stekker uit biovergister na fel protest

20 sep 2017 - 22:02

De plannen voor een biogasinstallatie aan de Botniawei in Marrum zijn van de baan. Dat schrijft het energiebedrijf Engie, dat de installatie zou ontwikkelen, in een brief aan het dorpsbelang van Marrum. Tegenstanders hebben jarenlang gestreden tegen de komst van de biogasinstallatie. De laatste tijd werd dat verzet steeds feller.

Juridische procedures

"Een goede samenwerking met omwonenden is essentieel om dit soort projecten te kunnen realiseren," schrijft Engie. "Nu blijkt dat we ondanks gesprekken met dorpsbelangen en de actiegroep niet nader tot elkaar kunnen komen, en het project ernstig dreigt te worden vertraagd door juridische procedures, besluiten we dan ook om de ontwikkeling van de groengasinstallatie aan de Botniaweg te stoppen."

"Een grote stap voorwaarts"

"We richten ons liever op projecten elders die direct en snel bijdragen aan CO2-reductie. In onze ogen had Marrum een uitgelezen kans om op het gebied van duurzame warmtevoorziening een grote stap voorwaarts te zetten."

Actiegroep stopt niet

De actiegroep die voorop ging in de protesten tegen de mestvergister is er nog niet zo zeker van dat dit besluit van Engie betekent dat er helemaal geen biovergister meer komt aan de Botniaweg in Marrum.

Volgens het bestemmingsplan mag er zo'n vergister komen, zegt Petra Habes van de actiegroep. Ze vreest dat er nu een ander energiebedrijf komt dat graag zo'n biovergister wil bouwen. Ze gaat dus gewoon door met actievoeren, al was het maar omdat een ander bedrijf al plannen heeft om een eindje verderop een biovergister te bouwen.

Trefwoorden: 
Marrum Engie mestvergister
(Advertentie)
(Advertentie)