Zorgen over aantal betaalbare huurwoningen in Leeuwarden

20 sep 2017 - 21:56

Drie huurdersverenigingen in Leeuwarden maken zich zorgen over het aantal betaalbare huurwoningen in de stad. Woensdag presenteerden de drie organisaties een verkiezingsmanifest. Daarin willen ze duidelijk maken aan de politieke partijen in de gemeente wat er speelt onder de huurders. De prijs van de huur is het voornaamste punt volgens Frank van den Broek van de Bewonersraad, een van de huurdersverenigingen. "Woningcorporaties en gemeenten willen verduurzamen en vergroenen. De kwaliteit van woningen moet sterk vooruit en dat kost geld. De enige manier om dat rendabel te maken, is door de huur te verhogen."

Doelgroep wordt vergeten

Maar volgens Van den Broek vergeten ze daarbij de doelgroep: namelijk de mensen die wonen in sociale huurwoningen en niet veel geld hebben. Door de hogere huren hebben bewoners te weinig geld. "Ze hebben dan onvoldoende geld voor levensbehoeften en dat leidt tot sociale drama's, zoals schulden en uitzettingen", vertelt Van den Broek.

Bijna geen politici

Het verkiezingsmanifest is bedoeld voor de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Leeuwarden. Veel politici kwamen er niet op af, want er waren alleen vertegenwoordigers van de PvdA en de FNP. "Dat is teleurstellend", zegt van den Broek.

De drie huurdersverenigingen die het verkiezingsmanifest hebben opgesteld, zijn P.E.L (Platform Eén- en tweepersoonshuishoudens Leeuwarden), de Bewonersraad en Nieuw Elan.

(advertinsje)
(advertinsje)