Nieuwe subsidie voor vervanging asbestdak gepresenteerd

16 sep 2017 - 11:29

Eigenaars van asbestdaken kunnen vanaf nu gebruikmaken van een nieuwe subsidieregeling van de provincie. De regeling heet 'Asbest eraf, Postcoderoos erop' en werd vrijdag gepresenteerd op het boerenbedrijf van Arjan Sinnige in Burdaard. Hij en zijn broer doen mee aan het initiatief. Dat houdt in dat er na het verwijderen van de asbestplaten zonnepanelen op het dak komen. De opgewekte energie is voor de boer zelf, maar wordt ook geleverd aan omliggende huizen in hetzelfde postcodegebied, de zogeheten 'postcoderoos'.

Zowel voor het opruimen van het asbest als voor de zonnepanelen is er een subsidieregeling. De subsidieaanvraag wordt gedaan door de eigenaar van een asbestdak dat wordt gesaneerd en door de energiecoöperatie die op dat dak de zonnepanelen plaatst. De eigenaar van het dak krijgt 4,50 euro per gesaneerde vierkante meter, met een maximum van 10.000 euro. Energiecoöperaties kregen maximaal 2.500 euro. Wie subsidie krijgt, heeft negen maanden de tijd om het asbest van het dak te verwijderen.

Landbouworganisatie LTO is een van de initiatiefnemers van de nieuwe regeling. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de landbouw, zegt de organisatie. De provincie is al op een groot aantal gebieden actief op het gebied van duurzaamheid. Dit project is niet zo groot, maar wel heel belangrijk, zegt gedeputeerde Michiel Schrier. De regeling is voorlopig een pilot: als het budget op is, zal de provincie evalueren en zien hoe dit concept nog sneller, gemakkelijker en goedkoper kan worden aangeboden.

(advertinsje)
(advertinsje)