Omrop TIP: Wereldschool in Heerenveen

16 sep 2017 - 10:01

De kleine katholieke Sint Jozefschool staat in een voormalige arbeiderswijk in het centrum van Heerenveen. De basisschool, met 85 leerlingen uit 20 landen, vindt het belangrijk om leerlingen voor te bereiden op een leven als wereldburger.

Nationaliteiten

Naast de Nederlandse kinderen zitten op deze school leerlingen van wel 20 verschillende nationaliteiten. Onder andere uit landen zoals Syrië Eritrea en Congo. De kracht van deze school is dat de kinderen al vroeg met elkaars cultuur en taal in aanraking komen. Volgens de inspectie heeft de school een fijne en veilige leeromgeving. Veel van de kinderen stromen door naar havo of vwo.

‘’Diversiteit is onze kracht’’

Annemieke Kok, de directeur van de school: "Diversiteit is juist onze kracht. Onze school is een ideale oefenplek voor de wereldburgers van morgen. We werken iedere dag aan een veilig en prettig leerklimaat, dat gestoeld is op wederzijds respect en samenwerking. We zorgen er voor dat kinderen hier op school niet de hele tijd aan het ‘overleven’ zijn, maar de ruimte krijgen om zichzelf te leren kennen en hun talenten te ontdekken”. Fryslân DOK kijkt naar de kracht van deze 'wereldschool': hoe een school, ook van kansarme kinderen, sterke wereldburgers maakt.

Van Aleppo naar Heerenveen

In de documentaire volgen we Aya (9) uit Aleppo en Saron (11) uit Eritrea. Aya is vorig jaar oktober het oorlogsgebied ontvlucht. In verbazingwekkend goed Nederlands vertelt ze hoe zij zag hoe haar beste vriendin omkwam bij een bombardement. Saron zat een jaar lang zonder onderwijs op een ambassade. Ze wachtte daar met haar opa tot ze een visum kreeg om naar haar ouders in Nederland te gaan.

De Fryslân DOK documentaire ‘Wrâldskoalle op It Hearrenfean’ is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)