"Stuur geen geld, maar bouwmaterialen en vrachtauto's"

14 sep 2017 - 21:21

"Er is met name behoefte aan vrachtauto's, bulldozers en bouwmaterialen," aldus Cor Sikkes. Sikkes woont nu zes jaar op Sint Maarten waar hij werkt als docent. Ook roept Sikkes op om vooral geen geld te sturen. Dit omdat hij geen vertrouwen heeft in de regering.

Het is nu een week geleden dat orkaan Irma het hele eiland vernielde, maar de hulpverlening komt nog steeds moeilijk op gang. Bewoners hebben dringend behoefte aan eten en drinken. En omdat er niets wordt opgeruimd, is het een stinkende troep op het eiland. Van het huis van Sikkes is niets meer over. Hij heeft met zijn gezin een week in de plaatselijke Amerikaanse universiteit geschuild, maar ook daar moeten ze nu uit. Vrijdag is er een landelijke hulpactie voor Sint Maarten en de andere in het Caribisch gebied getroffen eilanden.

Sikkes maakt zich grote zorgen over de toestand op Sint Maarten. "Er is hier een heel groot hotel, waar enorm veel mensen in zaten. Volgens mij hebben veel van die mensen het niet overleefd, maar hun lichamen liggen daar nog. Het officiële dodental zal veel hoger uitkomen dan wat er nu gezegd wordt. Onze buren zagen al twee dode kinderen liggen."

"De hulpverlening verloopt tot nu toe chaotisch," zegt Sikkes. "We hebben nog wel wat te eten en water en kunnen nog een paar dagen vooruit, maar we weten niet waar we vers water kunnen krijgen als dit straks op is."

"In de Amerikaanse universiteit waar wij zaten, waren voornamelijk Amerikanen, maar ook een aantal 'locals' met kleine kinderen. Bewakers die vanuit Amerika waren overgekomen, zeiden tegen die mensen 'jullie moeten weg. Dit is American property.' Die mensen stonden dus op straat. Dat is toch verschrikkelijk?"

Trefwoorden: 
Sint Maarten Cor Sikkes
(Advertentie)
(Advertentie)