Wyb Feddema: "De democratie kan nu zijn werk niet doen"

14 sep 2017 - 20:08

De bekende politicus Wyb Feddema uit Leeuwarden staat niet op de kandidatenlijst van Gemeentebelangen voor de herindelingsverkiezingen van november. Daardoor staat hij naar eigen zeggen "perplex". Het is ook een bijzondere gang van zaken, want Feddema wordt op 18 september eerst weer geïnstalleerd als gemeenteraadslid, nadat hij zichzelf eerder tijdelijk terugtrok vanwege de rechtszaak over de brand op De Kelders. Bij die brand kwam een van zijn huurders om het leven. Feddema werd vrijgesproken en kan daardoor weer terugkomen als raadslid. Het is maar voor een korte periode, maar in die periode zal Feddema zijn "stinkende best" doen, "want ik heb nog veel ideeën en energie voor de gemeente."

Feddema zet zijn vraagtekens bij de procedure van Gemeentebelangen, want in het voorjaar werd hij nog door hetzelfde bestuur gevraagd om zich opnieuw kandidaat te stellen. "Ik was graag eerder geïnformeerd. Dan had ik zelf ook een andere afweging kunnen maken."

Feddema had zelf vanwege zijn leeftijd en ervaring wel rekening gehouden met een lagere plek op de lijst. "Dat had ik zelfs logisch gevonden. Op die manier kun je ruimte bieden aan jong talent, vrouwen en mensen van buiten de stad." Maar het bestuur van Gemeentebelangen wilde dat niet, vanwege het risico dat Feddema dan toch weer door middel van voorkeurstemmen gekozen zou worden. Daar snapt Feddema niets van. "Nu kan de democratie haar werk niet doen." Feddema vind het daarnaast ook niet slim van Gemeentebelangen. "Bij de vorige verkiezingen werd er zo vaak op mij gestemd, dat alleen die stemmen al bijna drie zetels opleverden. Ik kan me voorstellen dat Gemeentebelangen dat gaat voelen. Desondanks wens ik ze alle goeds, want een goede plaatselijke politieke partij is erg belangrijk voor een gemeente."

De oud-VVD'er Feddema zal geen moeite doen om voor een andere partij opnieuw in de raad te komen, maar ziet voor zichzelf nog wel een rol als ombudsman liggen. "Veel mensen weten bij de gemeente niet wie ze moeten hebben, maar weten mij wel te vinden. Mogelijk kan ik zo een steentje bijdragen."

Trefwoorden: 
Wyb Feddema
(advertinsje)
(advertinsje)