''Provincie moet Dichter van Fryslân loslaten''

13 sep 2017 - 20:37

De provincie Fryslân kan het idee om een 'Dichter van Fryslân' te benoemen het beste loslaten. In plaats daarvan kan de provincie in zee gaan met het dichterscollectief 'DichterS van Fryslân'. Om die oproep kracht bij te zetten gaat het collectief deze week alvast los. Het collectief is het niet eens met de procedure voor de verkiezing van een provinciale 'Dichter van Fryslân'. Ze vonden de jury niet geschikt, waren het niet eens met dat het een lofdichter moest zijn en verwonderden zich erover dat de provincie op zoek is naar een amateurdichter.

Het collectief is van mening dat een groep Friese dichters het Dichterschap van Fryslân beter, spannender en innovatiever kan vormgeven dan een individuele dichter. ''Wij willen vernieuwend zijn en over de actualiteit van Fryslân dichten'', vertelt Syds Wiersma. Het uiteindelijke doel van het collectief is dat de provinciale dichter van Fryslân niet doorgaat, maar dat hun collectief deze rol krijgt.

DichterS van Fryslân begint op een eigen Facebookpagina, waar de deelnemende dichters in de aanloop van 2018-2019 alvast gedichten over actuele zaken op plaatsen. Nog steeds sluiten er nieuwe dichters aan bij DichterS van Fryslân. De groep bestaat nu uit 25 dichters: Willem Abma, Erik Betten, Pier Boorsma, Pieteke de Boer, Eppie Dam, Anne Feddema, Edwin de Groot, Tsjisse Hettema, Hein Jaap Hilarides, Eric Hoekstra, Yva Hokwerda, Sytse Jansma, Elske Kampen, Bartle Laverman, André Looijenga, Aggie van der Meer, Henk Nijp, Simon Oosting, Sipke de Schiffart, Jacobus Smink, Geart Tigchelaar, Jaap Veenstra, Abe de Vries, Syds Wiersma en Piter Yedema.

Trefwoorden: 
DichterS van Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)