Winnaar Gysbert Japicxprijs wordt toch eerder bekendgemaakt

13 sep 2017 - 17:16

De winnaar van de Gysbert Japicxprijs wordt toch vóór de prijsuitreiking bekendgemaakt, na kritiek van de vijf genomineerden. De provincie wilde voortaan een andere opzet volgen bij het uitreiken van de prijs. Daarbij zou de winnaar pas op de dag zelf bekend worden gemaakt, maar de genomineerden voelden daar niets voor. Zij waren van mening dat hun familie en vrienden niet zouden komen, als ze niet zeker wisten dat de persoon waar zij voor kwamen ook echt zou winnen.

De provincie zal daarom dit jaar niets veranderen. Eind deze maand wordt de winnaar al bekend. Volgend jaar wil de provincie opnieuw naar de prijsuitreiking kijken. Met een nieuwe opzet wil de provincie meer aandacht vragen voor de prijs zelf, de winnaar en de genomineerden. De vijf genomineerden zijn dit jaar Wilco Berga met 'Allinne en yn koar', Eppie Dam met 'Fallend ljocht', Elske Kampen met 'Man en mem', Albertina Soepboer met 'Herbarium' en Abe de Vries met 'Brek dyn klank'.

Abe de Vries heeft eerder al aangegeven dat hij de prijs niet wil hebben. Hij was het onder meer niet eens met de wijze van uitreiken van de prijs. Verder gaf hij aan dat de prijs naar Eppie Dam moet. De Gysbert Japicxprijs is de belangrijkste literaire prijs van Fryslân. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000.

Trefwoorden: 
Gysbert Japicx prijs poëzie
(Advertentie)
(Advertentie)