Veel bomen om bij zware herfststorm

13 sep 2017 - 16:41

De eerste zware herfststorm die woensdagmorgen en woensdagmiddag over Fryslân denderde, heeft vooral veel schade aan bomen veroorzaakt. Op meerdere locaties kwamen bomen terecht op auto's en huizen. Zo raakten veel auto's op een carpoolplek aan de Exmorraweg in Bolsward beschadigd toen bomen omwaaiden. In St.-Annaparochie gingen in de Albertina Agnesstraat veertien bomen tegelijk om. In Leeuwarden was een team van meer dan honderd medewerkers van de gemeente en de brandweer bezig om bomen en takken op te ruimen. Aan de Eewal in de binnenstad zorgde een boom voor schade aan hotel Het Anker.

Ook verscheidene andere gebouwen raakten door de storm beschadigd. Bijvoorbeeld aan de Leeuwarderweg in Sneek waaide het dak van een van de kleedkamers van voetbalclub LSC af. In Makkum waaide het dak van een boerderij. Het dak belandde verderop in de tuin.

De hardste windstoten werden gemeten op de Wadden, tot windkracht 12. Bijna alle veerboten naar Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog werden uit de vaart genomen. Na drie uur werd de dienstregeling weer opgepakt Directeur Ger van langen van Wagenborg zegt dat het vooral moeilijk was om de veerboot aan te leggen. De vaargeulproblemen van de boot naar Ameland spelen ook bij de harde wind. Er is dan te weinig ruimte in de geul. Boten kunnen elkaar dan niet passeren.

Op camping Stortemelk op Vlieland was een team van tien man bezig om de tenten te bewaken. Ondanks die inspanning, zijn tientallen tenten vernield geraakt.

Trefwoorden: 
storm bomen
(advertinsje)
(advertinsje)