Rapport uit 2009 negatief over Lelystad Airport

13 sep 2017 - 12:06
It fleanfjild by Lelystêd. - Foto: ANP

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaf in 2009 een negatief advies over Lelystad Airport en wijst hierin op de problemen van de locatie. Dat maakt het televisieprogramma Zembla bekend.

In Fryslân zijn zorgen over Lelystad Airport omdat de vliegroutes vanuit Lelystad Airport ook boven de provincie lopen. Vooral het lage vliegen op deze routes om vliegtuigen uit Schiphol te ontwijken zorgt voor veel onrust. Zo zette de fractie van Ooststellingwerfs Belang deze week nog een petitie online om te protesteren tegen de vliegroutes.

Het rapport dat de redactie van Zembla in handen heeft, werd niet eerder gepubliceerd. De LVNL schrijft in het rapport dat een herindeling van het luchtruim nodig is, omdat het beschikbare luchtruim te klein is om het luchtverkeer van en naar Lelystad in de toekomst 'onbelemmerd, punctueel en betrouwbaar' te kunnen afhandelen.

Voor Wim Liesker van de Werkgroep Luchtruim Overijssel voelt het alsof er geen open kaart wordt gespeeld over het hele verhaal, vertelt hij aan Zembla. "LVNL zegt eigenlijk in dit rapport dat Lelystad Airport niet kan. Ik heb overal gezocht naar dit document, maar het nergens kunnen vinden.'' Johan Weggeman, secretaris van de Alderstafel Lelystad, zegt echter dat het rapport niet is gepubliceerd omdat het de aanleiding was voor vervolgstudies. Die studies hebben volgens hem weer tot nieuwe inzichten en stappen geleid die zijn meegenomen in de Luchtruimvisie van het kabinet in 2014.

Het is de bedoeling dat Lelystad Airport in april 2019 opent. Donderdag 4 oktober is er een voorlichtingsavond voor de inwoners van de Zuidwesthoek van Fryslân over de gevolgen van de komst van het vliegveld bij Lelystad.

(Advertentie)
(Advertentie)