Omrop TIP: 'Blau de himel, grien it gers'

30 sep 2017 - 08:22
Blau is de himel, grien it gers

Het woord 'landschapspijn' is binnen recordtijd ingeburgerd in Fryslân. Boeren, burgers en organisaties discussiëren hevig over de vraag in hoeverre het landschap verwoest wordt door toename van de landbouw, met afnemende biodiversiteit tot gevolg.

Groene woestijn

Gras is voor de boeren de sleutel tot een succesvolle melkveehouderij, maar door natuurliefhebbers wordt het tegenwoordig cynisch 'de groene woestijn' genoemd, terwijl gras een beeldbepalend landschapselement van Fryslân is. Wordt gras te kunstmatig door het boerenbedrijf bewerkt en verliest het daardoor zijn functie als bron voor insecten, bloemen en weidevogels?

De rol van gras

Fryslân DOK zal in het drieluik, opgedeeld in drie seizoenen, op zoek naar de geheimen van gras. In het tweede deel wordt er gekeken naar de rol van gras in het landschap. Wat maakt gras zo belangrijk voor de veehouderij, en is gras de kwaaddoener van de landschappen of misschien juist de plantensoort die de natuur en landbouw weer kan verbinden?

De Fryslân DOK documentaire Blau de himel, grien it gers: diel 2 'De krêft fan gers' is op zondag om 17.00 en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te bekijken. De documentaire is ook te bekijken op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.


(advertinsje)
(advertinsje)