VIDEO: Taboe op zelfmoord: Kris doet zijn verhaal

Op zelfmoord rust nog altijd een maatschappelijk taboe; er wordt niet makkelijk over gesproken. In Fryslân hebben zo'n 30.000 volwassenen suïcidale gedachten en de helft van die mensen heeft het hier niet over met anderen. In veel gevallen zijn schaamte en angst een drempel om hulp te zoeken. De 37-jarige Kris van der Veen is opgegroeid in Harkema en heeft in zijn tienerjaren geworsteld met de gedachte om zelfmoord te plegen.
"Ik kon het niet meer aan"
"Een sukkel, flikker, nicht. Ik geloofde wat mensen tegen mij zeiden. Op die manier dacht ik over mijzelf en later werd dat erger. Je kunt een aantal keren in de zitkuil op school horen: homo, flikker! Maar er is een grens. Ik kon het niet meer aan. Dat zat allemaal in mijn hoofd. Ik had zo'n stress. En dan is er maar een mogelijkheid om het te laten stoppen: de dood, zelfmoord."
Beppe
Nu, na 20 jaar, vertelt Kris zijn verhaal. "Ik durfde jarenlang niet over deze gedachten te praten met mijn familie. En vrienden had ik toen niet. Maar bij mijn beppe thuis, aan de Mellereed in Harkema, voelde ik me altijd thuis. Hier in de natuur, zonder mensen om me heen, voelde ik mij veilig." De beppe van Kris, Sietske Nicolai, vindt het nog lastig dat Kris zo ongelukkig was. "Ik neem het mezelf kwalijk dat ik niets heb gedaan; ik zag het niet".
Praten helpt
Kris zet zich nu in voor 113.nl. Hij is homoseksueel en wil daarom via 113 aandacht vragen voor mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender (LHBT) zijn, omdat die groep extra kwetsbaar is voor depressie en zelfmoord. Mensen die zelfmoordgedachten hebben of zich zorgen maken om een ander, kunnen via 113 zelfmoordpreventie met professionals bellen of chatten. "Het was er in mijn tijd nog niet, maar anders had het me zeker geholpen. Praten helpt, omdat het een verschil kan maken".
Infoavond
In stadsschouwburg Trebol in Harlingen is maandagavond vanaf 19:00 uur door 113, GGD Fryslân én de gemeente Harlingen een avond georganiseerd met persoonlijke verhalen, panelgesprekken en een live-optreden van Syb van der Ploeg, om zo zelfmoord bespreekbaar te maken. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met een professional, ervaringsdeskundige, naaste en/of nabestaande.