Friese campagne tegen zelfdoding: "Praten helpt"

11 sep 2017 - 09:34

Fryslân zonder zelfdoding. Dat is de inzet van de campagne die GGD Fryslân, 113 Zelfmoordpreventie en Friese gemeenten zijn begonnen. In mei ging de campagne in Harlingen van start. In Trebol wordt maandagavond, halverwege de campagne, tijdens een speciale bijeenkomst opnieuw uitgebreid stilgestaan bij zelfmoord en wat je kunt doen om zelfdoding te voorkomen.

Stressvol

Praten kan goed helpen. Dat vindt ook Kris van der Veen. Hij werd veel gepest op de middelbare school en wilde zelfmoord plegen. "Je kunt een aantal keren langs de zitkuil in school lopen en horen 'homo, flikker!', maar ik kon dat op een gegeven moment niet meer aan. Dus ik bedacht allemaal trucjes om die situaties uit de weg te gaan en dat is echt zo stressvol, daar was ik heel erg mee bezig."

Van der Veen zat op school in Buitenpost, vlakbij een treinstation. "Ik dacht 'misschien moet ik maar voor de trein springen', maar daar had ik de moed ook niet voor." Met hulp van zijn decaan op school en gesprekken met andere deskundigen kwam hij uit zijn dal.

Taboe

Kris van der Veen werkt nu een dag in de week bij 113 Zelfmoordpreventie om anderen te helpen. "Homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland denken veel vaker aan zelfmoord dan anderen. Het belangrijkste is om het taboe er af te halen. Ik geloof heel erg dat praten helpt."

(Advertentie)
(Advertentie)