Commissaris Arno Brok spreekt Fries in Buitenhof

10 sep 2017 - 13:45
Arno Brok - Foto: ANP

It Rijk moet de komende kabinetsperiode weer investeren in een 'vitale culturele infrastructuur'. Niet alleen in de Randstad, maar ook in de provincies daarbuiten, zoals Fryslân. Dat was de boodschap van Commissaris van de Koning Arno Brok in tv-programma Buitenhof. "Het Rjik heeft zich de afgelopen jaren vooral teruggestrokken. Lagere overheden als Fryslân zijn in dat gat gesprongen. Laat het Rijk weer een betrouwbare partner worden", was de boodschap van Brok.

De commissaris gebruikte de gelegenheid ook om op te treden als 'ambassadeur' van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Brok bediende zich daarbij ook van het Fries. "Wy binne grutsk op ús kultuerdrager, de Fryske taal. Juist daardoor voelen de Friezen zich zo betrokken bji de eigen cultuur", zei Brok, die iedereen oproep om in 2018 naar Leeuwarden te komen.

Brok ging in het programma in discussie met voorzitter Gijs Scholten van Aschat van de Akademie van Kunsten. Die wees er op dat veel kunstenaars juist de provincie verlaten, omdat ze als zzp'er in de Randstad meer kansen hebben. "Het lijkt mij heel goed dat provincies kunstenaars proberen te binden, maar dan moet je ze wel wat bieden", sei de akteur. ,,Geef de mensen een fatsoenlijk contract." Scholten van Aschat pleit voor meer 'waardering' voor de kunstenaar na jaren van bezuinigingen en kaalslag.

(Advertentie)
(Advertentie)