Wetterskip Fryslân schakelt het Woudagemaal yn

10 sep 2017 - 11:14

Wetterskip Fryslân schakelt zondagmiddag het historische Woudagemaal bij Lemmer in om het overstollige water af te voeren van de Friese meren en kanalen. Het Wetterskip wil de waterstand tijdelijk verlagen om alle neerslag die verwachte wordt weer op te vangen. Het inschakelen van het stoomgemaal is zodoende een preventieve actie. Die is nodig, omdat er veel regen wordt verwacht en het momenteel niet goed mogelijk is om het water te spuien op IJsselmeer en Lauwersmeer.

Er is de afgelopen week veel regen gevallen in Fryslân; op sommige plekken wel 90 millimeter. De bodem kan hierdoor niet veel water meer opnemen. De poldergemalen draaien al op volle toeren om het water af te voeren. Het Woudagemaal zal in ieder geval volcontinu draaien tot en met aanstaande dinsdag.

De voorbereidingen in het historische stoomgemaal van 1920 zijn zondagochtend al vroeg begonnen. De stoomketels zijn opgestookt om druk op te bouwen om het gemaal te laten werken. Zondagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur moet het zover zijn. Er komt dan eerst een grote stoomwolk om het gemaal te hangen, voordat het gemaal begint te draaien. Belangstellenden zijn zondagmiddag welkom vanaf 13.00 uur 's middags.

(Advertentie)
(Advertentie)